Bagtroppen

Soldater styrker deres forhold med parkurser

Da Anna Hartmann-Madsen for tre år siden blev ansat som projektleder i forsvarsministeriet, var mange veteraner skeptiske overfor parkurset PREP. Men i dag er kurset yderst populært, og stadig flere par tager en weekend væk fra hjem og huslige pligter for at booste parforholdet

Tekst af Monica Pugholm
Foto: Kristina S. Jensen

Hvad er PREP i Forsvaret?

– PREP er et pædagogisk redskab for par. Det særlige ved PREP i forsvaret er, at det bliver holdt indenfor egne rækker. Kurserne foregår over en weekend, hvor typisk 15-20 par er samlet. Alle har den samme virkelighed inde på livet. Nogen er på vej i mission, og andre har været af sted rigtig mange gange. Men, vi erfarer også, at nogle af de ting parrene kommer med slet ikke handler om forsvaret. Det handler i stedet om mangel på kommunikation. Eller man har glemt at være par, fordi ungerne har taget over. Så vi har fundet ud af, at vi ikke behøver at tale så meget ind i soldaterverdenen.

Hvem er PREP for?

– PREP er for alle veteraner. Altså,  alle som er ansat i forsvaret og udsendt af folketinget i en mission på minimum 28 dage. Vi tilbyder kurset til kommende eller tidligere udsendte og deres partner. Vi har mellem 6-8 kurser om året. Det har vi nu haft i to et halvt år. Det kursus, vi har kørt i februar har været fuldt booket siden oktober. Det er alle i forsvaret, der melder sig til. Fra den unge konstabel til regiment- eller bataljons chefen. Nogle har otte missioner bag sig, og andre skal afsted lige om lidt. Det er fra alle tre værn, altså hæren, søværnet og flyvevåbnet. Hovedgruppen af de par, som deltager er i start 30’erne til slut 40’erne. Mange af dem er officerer. Det er karrieresoldater, som har været i forsvaret i rigtig mange år.

Er der nogle veteraner, som ikke kan benytte sig af PREP?

– PREP er ikke for veteraner, som er rigtig syge. Det er ikke terapi. Det er et pædagogisk redskab. Det er også en lang weekend. Hvis man har en PTSD diagnose eller en anden belastnings reaktion er det hårdt at sidde både lørdag og søndag og modtage undervisning. På vores kurser er der typisk 1-2 deltagere, som har en PTSD diagnose. Der har jeg været inde og forventnings afstemme med deltagerne. For det er ikke sikkert at det er det rette tilbud for dem.  Det kommer an på, hvor meget PTSD’en fylder. Men selvfølgelig er der grads forskelle. Mange med PTSD kan godt sidde i et stort lokale. Det kommer an på, hvordan de er belastet.

Hvad betyder det, at der er veteraner, som underviser på kurserne?

-Paraderne falder hurtigere. Når jeg eller en psykolog eller socialrådgiver træder ind i soldatens- og den pårørendes verden er der mange som tænker: ’Du er jo ikke en af os, så du ved ikke hvad det vil sige’. Jeg har femogtredive PREP undervisere. Femten af dem er soldater, som kommer fra kollegastøtten. Det er soldater i forsvaret, som også nogle gange er udsendte. Det gør det hele mere virkeligt. For de bringer egne historier og erfaringer ind i deres undervisning. Sømanden, som underviser kan finde på at sige: ’Jeg er frygtelig at få hjem fra mission. For når jeg kommer hjem har jeg været væk i et halvt år. Der er blevet lavet mad til mig. Der er vasket tøj for mig. Og jeg har egentlig bare passet mit arbejde, og gået ned i kantinen og spist. Når jeg kommer hjem er jeg nok lidt af en idiot. Lidt af en kong gulerod’. Han siger det med et smil på læben. Det er en god ting, at de andre pårørende hører, at deres mand ikke den eneste, der kommer hjem og er lidt underlig. Historierne går hen og bliver autentiske.

Hvorfor skal jeg melde mig til PREP?

– Fordi det er en investering i dit parforhold. Det er en mulighed for at få talt sammen. Mange par bruger også PREP til at komme hjem på. For tiden efter en mission har også sine udfordringer. Det kan være svært at finde sin plads. Efter et kursus hører jeg ofte deltagere sige: ’PREP er som at sende sin bil til eftersyn’. Et parforhold er ikke en gættekonkurrence. Vi siger ofte, at vores parforhold er den vigtigste relation i vores liv. Men samtidig er det tit vores parforhold, som vi bruger mindst tid på. Her tilbyder PREP en ramme, hvor du ikke forstyrres. Du skal ikke hente børn. Opvaskemaskinen skal ikke tømmes. Og naboen ringer ikke på.  Det er egentlig en mulighed for at være sammen som par. Få talt om de ting, som måske kan være svære. Da jeg blev ansat som projektleder for tre år siden var det endnu lidt tabubelagt med par kurser. Dengang var det typisk kvinderne, som ringede ind. Men i dag er det mændene selv, som anbefaler kurserne til deres kammerater. Og så er det måske kvinderne, som skal overtales til PREP.

abulowahansen • 27. februar 2018


Previous Post

Next Post